Prisvärda lampor hos LED Megastore

25 januari 2021
william eriksson

Många var vi som in i det längsta envisades med att behålla våra gamla glödlampor i stället för att byta ut dem mot led-lampor. Detta för att led-belysning var dyrt i inköp samtidigt som lamporna hade otroligt fult och kallt ljus. Det spelade ingen roll att led-lamporna drog betydligt mindre el och hade flera år längre livslängd.

Men mycket har hänt sedan dess och dagens led-belysning är betydligt billigare i pris och dessutom snyggare. Idag går det att få led-lampor i alla möjliga färgtemperaturer och storlekar. Det finns led-lampor till kristallkronor med samma gula ljus som stearinljus, till vanliga kontorslampor med en färgtemperatur likvärdig med vanligt dagsljus. En stor fördel med led-ljus i kontorsmiljö där man vanligtvis har många lampor är att de avger betydligt mindre värme än andra lampor. Detta gör givetvis arbetsmiljön och temperaturen mer behaglig.

 

Lumen och Kelvin

När man köper led-lampor brukar man utgå från Lumen och Kelvin. Lumen är  styrkan på ljusflödet och det som förr mättes i Watt, medan Kelvin mäter färgtemperaturen. Ofta väljer man ett mer gult ljus som mysbelysning, medan ett allmänljus som ska lysa upp ett helt rum gärna får vara kallare och ha ett starkare ljusflöde. Har man dimmer på sina strömbrytare gäller det också att välja en led-belysning som går att dimma. Detta brukar stå på asken som lampan ligger i. 

 

 

När räknas ett ljus som varmt eller kallt?

Till skillnad från många länder längre söderut, tycker vi i Sverige om led-ljus som har ett mer varmt sken. En led-lampa på 2700 Kelvin och neråt har ett gulare ljus, medan 4000 Kelvin och uppåt är mer vitt och kallt i färgen. Vill man köpa led-belysning finns det flera bra nätbutiker med ett stort utbud, som exempelvis LED Megastore. Då kan man kolla in alternativen i lugn och ro hemma i soffan och få allt hemlevererat.

Fler nyheter