Med tydliga vägmarkeringar blir det lätt att hitta hem

15 januari 2022
jonas olsson

editorial

Vi får vara tacksamma att vi har vägmarkeringar i vårt moderna samhälle. Hur skulle det se ut annars? Tänk er trafikanter, gående, motorburna eller cyklister, som godtyckligt navigerar kors och tvärs genom staden och på landsbygden. Föreställ dig olycksrisken och svårigheten att ta sig till önskad destination. Det skulle snabbt bli kaos och vårt samhälle skulle nog se väldigt annorlunda ut. Observera att vi inte dissar skyltar – de är också viktiga såklart. Tillsammans med vägmarkeringar utgör de en dynamisk duo. 

Man tar våra vägmarkeringar för givna idag, och som nämnts ovan är det svårt att tänka sig ett samhälle utan dem. Men vem är det som ser till att vi kör på rätt sida, svänger när vi ska och parkerar rätt? Vem man ska vända sig till om man behöver vägmarkeringar målade är kanske inte helt självklart. Som tur är finns det gott om tips på internet. Man kan ju börja med att surfa in på en sida som tillhör en firma som jobbar med detta. Många gånger kommer man upptäcka att det finns betydligt mer att hämta än bara vanliga “streck” eller “pilar” hos ett företag som målar vägmarkeringar, titta till exempel hos svevia.se/vagmarkering.

 

image

 

Vägmarkeringar är mer än bara den streckade linjen

Förutom de riktningsvisande och viktiga skiljelinjerna, målas det även logotyper till företag, temporär omledning av trafik samt lekinspiration till barn på skolgårdar. Äger man ett parkeringshus kan man få hjälp att måla parkeringsrutor till fordon. Även broar behöver tydliga markeringar för att man ska navigera rätt, även om det finns liten risk att man väljer att göra en tvär högersväng mitt på en bro. 

För att vägmarkeringarna ska hålla länge mot väder och vind samt allt slitage från själva trafiken används en särskild sorts termoplast som även har miljöcertifiering ISO 14000:2000 samt kvalitetscertifiering ISO 9000:2000. 

Fler nyheter