Magnesium – viktigt på flera sätt

13 augusti 2020
patrick pettersson

Magnesium är en mineral som har fått en hel del plats i media på senare år. Grunden till detta är att den styr eller är med och hjälper till vid många viktiga funktioner i kroppen. En känd verkan är exempelvis att mineralen är muskelavslappnande. Det gör att den kan hjälpa till vid kramper i exempelvis ben och vader.

Men den kan även lindra vid spända och trötta muskler genom insmörjning och bad. Magnesium finns både i flera olika livsmedel och som kosttillskott i tablettform. Tänk dock på att först läsa om kontraindikationer om man tar annan medicin innan man även börjar ta kosttillskott.

Magnesiumbrist

Kramp i muskler är som nämns ovan ett vanligt symtom på magnesiumbrist, men det finns även fler indikationer. Några exempel är matsmältningsproblem, migrän och sömnbesvär. Vid allvarligare brister kan symtom som benskörhet, depression och hjärtklappning visa sig.

Har man långvariga diareer, problem med sköldkörteln eller lider av alkoholism kan det vara några anledningar till att magnesiumbrist uppstår. En annan anledning till brister både på magnesium, men även andra mineraler och vitaminer, är stress. 

 

 

Hur förbättrar man mineralstatusen?

Minska stress, och i första hand se till så att magen mår bra. När den gör det kan den ta till sig av den näring som man ger den. Med en mage i olag kommer näringen att passera rakt igenom, så vad man äter då spelar i princip ingen roll.

Genom motion och bra kost som nötter, frön, baljväxter och fullkorn samt andra produkter som ger bra med Mineraler och vitaminer, blir kroppen starkare. Ibland kan det vara bra att ta extra kosttillskott då jorden innehåller mindre mineraler än förr. Har man en stressig period i livet kan ett tillskott med en kombination av flera olika mineraler och vitaminer vara en bra hjälp för kroppen för att orka med.

Fler nyheter