Inget utrymme för misstag i en finmekanisk verkstad

26 juli 2021
Lily Hansen

En verkstad förknippar man lätt med härdade män och kvinnor som jobbar hårt med stora verktyg så att svetten rinner. De går omkring i sina overaller och spikar och hamrar och har sig med sina stora grova händer. De producerar stora och kraftiga prylar som bilar, möbler eller cyklar. 

Nja, den bilden bör nog problematiseras en aning. Den är delvis baserad på fördomar. Den är till och med helt felaktig sett till det arbete som pågår i en finmekanisk verkstad. I en finmekanisk verkstad producerar man små föremål, och man har ett otroligt öga för detaljer. Då snackar vi verkligen detaljer. Nere på minsta möjliga nivå. 

Det finns ingen tolerans för misstag i en finmekanisk verkstad. Inte ens misstag av en storlek på en millimeter går att tolerera. Inte när man arbetar med att producera till exempel medicinska instrument och utrustning som ska hjälpa människor på sjukhus. Eller för delen plast- och elektronikprodukter som kameror eller annan teknik. Då är det bara perfektion som räknas. 

 

 

Maskiner ökar konkurrensen 

Det ställer med andra ord höga krav på alla mekaniker som vill jobba i en finmekanisk verkstad. Fast bli inte allt för avskräckt nu. Det är inte du med dina egna händer som ska producera millimeterexakta mått på de saker som man producerar i finmekaniska verkstäder. Man använder maskiner för det. Dessa maskiner kommer du dock att behöva lära dig att hantera för att kunna arbeta i en sådan verkstad. 

Du kommer behöva lära dig att svarva, fräsa, slipa och montera. Bakom varje maskin som används i en finmekanisk verkstad finns en människa. Någon som med tålamod, finess och proffsighet vet hur den ska hanteras för att producera resultat. Fler CNC-maskiner i verkstäderna har gett hantverkarna konkurrens, men det är så man utvecklar sin verkstad. Tekniken går framåt. Det kommer representeras även i finmekaniska verkstäder.

Fler nyheter