Hur fungerar egentligen en kemtvätt?

De allra flesta människor – i alla fall väldigt många av oss – tror att det inte används något vatten alls vid kemtvätt, men så är faktiskt inte fallet. Visserligen så används inte samma mängd vatten som i en vanlig tvättmaskin. Vid kemtvätt används en mindre mängd vatten.
En kemtvätt är både tvättmaskin och torktumlare i ett. Där i tvättas kläderna och torkas sedan när de är klara. En stor och väldigt viktig skillnad är att kläderna under en kemtvätt aldrig tvättas vid högre temperaturer än 30 grader.

 

Kan man kemtvätta alla sorters kläder?

När man kemtvättar kläder så förs smutsen och fläckarna bort med hjälp av andra medel än vatten. Med hjälp av kemiska ämnen såsom koldioxid och perkloretylenlösning får man snabbt och effektivt bort fläckar från kläder och andra textiler. 

Men vilka kläder kan man då tvätta i kemtvätt? Vilka kläder som helst egentligen. Vanligast är att folk lämnar in skjortor, kappor och skor. Kläder som är i ull, päls och skinn är något som kemtvättar ofta får ta hand om. Även klänningar eller andra känsliga textilier passar bra att lämna in på kemtvätt.

 

 

Lämna in dina kläder på kemtvätt

De allra flesta kemtvättar har en kort leveranstid och man brukar ha sina kläder åter inom bara ett par dagar. Detta kan självklart variera beroende på hur mycket tvätt man lämnat in, men ofta rör det sig om ett eller ett par plagg åt gången. Många kemtvättar erbjuder bokning per sms eller online och skickar sedan kunden ett meddelande när tvätten är klar. 

Kläder som innehåller ull, skinn eller mocka är ingen idé att försöka tvätta hemma i den vanliga tvättmaskinen då kläderna oftast blir förstörda av det. Kläder man verkligen är rädd om och som innehåller känsliga textilier behöver lämnas in på kemtvätt för att de ska hålla länge. Det är verkligen värt pengarna. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *