Hudiksvall – en ort som vill växa

Hudiksvall är en ort i Hudiksvalls kommun som ligger i Hälsingland. Hudiksvall är kommunens största tätort och ligger vid kusten, inne i Hudiksvallsfjärden. Staden grundades i slutet av 1500-talet genom att de bägge byarna Hudik och Vallen slogs samman. I början av 1600-talet flyttades staden, men uppgifterna om exakt när och varför det skedde går isär. 

 

Kommunen har ett uttalat mål att växa och visionen lyder: “Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050.” Vid årsskiftet 2017-2018 bodde drygt 37 000 personer i kommunen. 

 

 

Hyllar olikheter

 

I Hudiksvall finns Glada Hudikteatern, en teatergrupp med “utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare”, som de själva säger. Glada Hudikteatern har haft stora framgångar med såväl film som teateruppsättningar. De arbetar aktivt för en större förståelse för personers olikheter och att allas resurser ska tas tillvara på bästa sätt i samhället. De planerar till och med att sprida sitt budskap till andra länder. Kända personer som har sitt ursprung i Hudiksvall är bland andra programledaren och författaren Agneta Sjödin och fotbollsspelaren Tomas Brolin.

 

Att leva i Hudiksvall

 

För den som bor i Hudiksvall finns möjligheter till utbildning från förskola till gymnasium och yrkeshögskola. Det går dessutom att läsa vissa utbildningar vid Högskolan i Gävle och ha Hudiksvall som studieort. Dessa högskolestudier är förlagda till Campus Hudiksvall. 

 

Hudiksvalls kommun är den största arbetsgivaren i området med 3800 anställda 2019. Kommunen erbjuder många olika möjligheter till idrott och motion. Bland annat finns badhus, ishockeyhall och modern fotbollsplan med konstgräs. På Glysisvallens idrottsområde finns också ett idrottsmuseum med bland annat medaljer och tidningsklipp från många sporter. 

 

Det finns flera olika trossamfund i Hudiksvall och den som önskar få hjälp med begravningsgudstjänst i Hudiksvall kan till exempel vända sig till Höglidenkyrkan, https://www.hoglidenkyrkan.se/ som är en pingstförsamling.