Gör hemmet till en trygg miljö för katten med balkongnät och andra åtgärder

31 januari 2021
Cecilia Olsson

När man skaffar en katt finns det vissa förändringar man kan vara tvungen att göra i sitt hem för att den ska kunna vistas där utan risk för att skada sig. Vare sig det handlar om en kattunge eller en vuxen katt så är de oftast väldigt lekfulla och nyfikna, något som kan kräva att man vidtar vissa försiktighetsåtgärder. Det handlar om att eliminera faror och plocka bort farliga saker.

Små förändringar kan göra hemmet betydligt säkrare

En stor fara i hemmet är spisen eftersom katten kan bränna sig på tassarna, därför bör man aldrig låta katten vara vid eller på spisen och för säkerhetsskull kan man införskaffa spisskydd. Man ska aldrig heller lämna levande ljus, eld i öppna spisen eller kokande vätskor utan uppsyn. Vassa köksföremål, plastpåsar, giftiga växter och kemikalier bör placeras där katten inte kan få tag i dem. 

Inne på toaletten är det viktigt att komma ihåg att fälla ner toalettlocket och luckor till ugn, torktumlare samt tvätt- och diskmaskin bör alltid hållas stängda. Även fönster och dörrar bör vara stängda och tänk på att ett myggnät lätt kan forceras av en busig katt. När man stänger dörrar och skåpluckor är det bra att se sig om eftersom en nyfiken katt är snabb och kan då hamna i kläm. Göm eller skydda elsladdar, så att katten inte kan tugga på dem.

Ett balkongnät är en viktig investering

Ska katten vistas ensam på en balkong som är belägen mer än fem meter över marken, måste balkongen vara försedd med skyddsnät eller liknande för att katten inte ska kunna ramla ner. Hos CRT zoologiska finns balkongnät både i metervara och färdiga längder. Man kan välja mellan transparent, svart och grönt extra förstärkt kattnät. Har man katter som gärna tuggar eller klättrar är det bäst att välja ett extra förstärkt nät.

Hela sortimentet finns på https://www.crtzoo.se/katt/balkongskyddsnat.

 

Fler nyheter