Funderar ni på värmepumpar?

07 oktober 2020
william eriksson

Att installera en värmepump är att göra en investering i sin framtid. Det betyder lägre elkostnad som i längden kommer göra mycket. Den är dessutom miljövänlig och använder sig av det naturen erbjuder, så snällt det bara kan bli. Så vänta inte, gör investeringen för framtiden.

 

Vad finns det för olika värmepumpar?

Bergvärmepump, det är en värmepump man använder sig av genom att borra ett 100-200 meter djupt hål. En bergvärmepump tar lagrad solvärme från berget, ju mer värme man behöver desto djupare borrhål. De flesta bergvärmepumpar gör även det svalt inomhus på sommaren. Installationen kan kosta ganska mycket. Men det får man igen på apparatens 30-åriga livstid.

Luft-vattenvärmepump passar bäst i södra och mellersta Sverige. Med hjälp av denna kan du spara en stor kostnad. Luft-vattenvärmepump har en jämn komfortvärme och anpassar sig till utomhusklimatet. Det negativa är att den inte lämpar sig allt för bra i norra Sverige. 

Jordvärmepump: där behöver man mer plats så man kan gräva ner en kollektor. 

Detta är ett billigare alternativ än bergvärme, men då krävs det att det finns plats att gräva ner den. Frånluftsvärmepumpen tar värme i frånluftskanalen. Denna ger värme och varmvatten. 

Luft-luftvärmepump: här kan du spara upp till 50 % av den årliga värmekostnaden. Dock är den inte så effektiv vid mycket kyla. Även denna kan ge kyla på sommaren när det är varmt. 

 

 

Hur vet du vilken du ska ha?

Som du ser finns där lite olika alternativ att välja mellan. Vilket som passar dig och ditt hus bäst får du lättast reda på genom att kontakta någon kunnig inom värmepumpar. Där finns flertalet olika företag som jobbar med detta och vet vad det är du behöver. Ring runt och få olika pris offert och välj sedan utifrån vad du tycker känns bäst. 

Tänk på att i längden sparar du en stor del genom att installera värmepump. 

Fler nyheter