En UPS med ett 6v batteri är en livräddare vid strömavbrottet

Stabil elförsörjning är något som vi räknar med idag. Det är liksom inte ens frågan om vi har det eller inte, utan det är nästintill en naturlag numera. Just därför är det oroväckande när det rapporteras om att vi kan vara på väg in i ett scenario där vi faktiskt kommer att ha brist på el. Det finns de som säger att avvecklingen av kärnkraft har gått alldeles för skyndsamt och att vi nu risker att stå inför en potentiell framtid där Sverige får tacka nej till investeringar och folk får vara beredda på så kallade blackouts.

Se till att hålla prylarna vid liv

Som vanligt är ”själv bäste dräng” och det gäller att säkra upp mot denna potentiella framtid med egna lösningar. Genom att skaffa en UPS (Uninterruptible Power Supply) så kan du se till att alltid ha ström till de maskiner som verkligen kräver detta. Detta är helt enkelt ett 6 volt batteri som ser till att dina kritiska prylar fortsätter att få energi även när väguttaget slutar att fungera.

Ett prima exempel är datorer. Dessa är känsliga maskiner där plötsliga avbrott kan förstöra filer och filsystem. Med en UPS kan du få möjligheten att hinna avsluta och sedan stänga av datorn och annan kringutrustning på ett säkert sätt tills strömmen är tillbaka.

Naturligtvis kan du även koppla in annan utrustning i UPS:en men för de flesta kommer just datorn att vara viktigast att hålla vid liv.

Sedan finns det förstås annat att tänka på vid strömavbrott: Har du förberett med vatten och mat så att du klarar dig även om affärerna skulle stängas ned och kranarna sluta fungera? Naturligtvis behöver du även fixa med plastpåsar för avfall och se till att du kan hålla dig varm och se även när det blir mörkt därhemma.

På nätet finns många listor som hjälper dig att bygga upp ett krissäkrat hem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *