Avsättning till tjänstepension – en viktig del av din framtida pension

10 maj 2023
Maja Bergman Lindberg

editorial

Att ha en bra tjänstepension är viktigt för att säkra upp din ekonomiska framtid när du går i pension. Men vad innebär egentligen avsättning till tjänstepension och varför är det så viktigt att planera för det? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om tjänstepensionens avsättning.

Vad är avsättning till tjänstepension?

I korthet handlar avsättning till tjänstepension om att arbetsgivaren betalar in pengar till en pension som du sedan får utbetalt när du går i pension. Den här typen av pension är något som de flesta arbetsgivare erbjuder idag och är därmed en viktig del av ditt totala pensionssparande. Din avsättning till tjänstepension kan vara antingen en fast summa eller ett visst procentuellt belopp av din lön. Beloppet du får utbetalt när du går i pension beror på hur mycket pengar som har betalats in och hur din tjänstepension är utformad. Vissa tjänstepensioner är nämligen förmånsbestämda, vilket innebär att du får en garanterad pension varje månad medan andra tjänstepensioner är premiebestämda och här är det istället det totala beloppet som betalats in som avgör hur mycket pengar du får utbetalt.

Varför är avsättning till tjänstepension viktigt?

Att se till att ha en så bra tjänstepension som möjligt är viktigt för att du ska kunna leva bekvämt under din tid som pensionär. Om du endast har den allmänna pensionen som grund kan det bli svårt att få ekonomin att gå ihop på ett bekvämt sätt. Genom att också ha en tjänstepension säkrar du upp en extra inkomst under din pensionstid. Det är också viktigt att tänka på att det finns kostnader som kan tillkomma under pensionsåren. Du kan till exempel uppleva en ökad sjukdomsrisk eller behöva mer hjälp med hushållsarbeten och eventuell hemtjänst. Om du dessutom har några stora utgifter som du vill finansiera såsom att köpa en ny bil eller renovera hemma kan det också vara bra att ha en extra inkomst som kan hjälpa till att täcka de kostnaderna.

avsättning till tjänstepension

Hur kan man påverka sin avsättning till tjänstepension?

För att påverka din avsättning till tjänstepension måste du först och främst se över vad som erbjuds hos din arbetsgivare. En del arbetsgivare har nämligen olika valmöjligheter för avsättning till tjänstepension och det kan vara en bra idé att undersöka vad som passar dig bäst. Oftast är det möjligt att välja att betala in mer pengar än vad arbetsgivaren gör, vilket kan vara ett bra sätt att öka din totala pension. Det är också viktigt att tänka på att det är bättre att börja spara till pension tidigt än att vänta. Ju tidigare du börjar desto bättre är det för att du ska kunna bygga upp en så bra pension som möjligt. Om du har valmöjligheter när det gäller avsättning till tjänstepension kan det vara en bra idé att satsa på en högre avsättning i början av din karriär för att sedan succesivt minska den.

Avslutningsvis

Att se över din avsättning till tjänstepension är viktigt för att kunna säkra upp din ekonomiska framtid när du går i pension. Genom att ha en bra tjänstepension kan du få en extra inkomst som hjälper dig att leva bekvämt under dina pensioner år och täcka upp för eventuella kostnader som kan dyka upp. Glöm inte bort att det är bättre att börja spara till pension tidigt och att det går att påverka avsättningen till tjänstepension genom att se över vad arbetsgivaren erbjuder.

Läs mer på www.afaforsakring.se

Fler nyheter