Alla hushåll behöver vitvaror

07 november 2022
Staffan Ehrlin

editorial

Alla hushåll behöver vitvaror

Vitvaror är stora hushållsapparater som kylskåp, frysar, tvättmaskiner och torktumlare. De är vanligen tillverkade av vit metall eller plast och är vanligtvis ganska stora och tunga. Vitvaror är mycket populära i hushåll över hela världen eftersom de gör livet mycket enklare genom att göra saker som att hålla mat kall eller rena kläder

Under de senaste åren har man strävat efter att göra vitvaror mer energieffektiva. Detta beror på att traditionella vitvaror kan förbruka mycket el, vilket inte bara är dåligt för miljön utan även för din plånbok. Framförallt med tanke på den energikris som vi faktiskt befinner sig i, kan det vara bra att fundera på om man inte faktiskt ska uppdatera sina vitvaror. Det finns numera många olika energieffektivitetsklasser för vitvaror, så det är viktigt att göra din research innan du köper nya vitvaror.

vitvaror bromma

Energimärkningen är viktig men inte allt

Till exempel kan ett standardkylskåp från för tio år sedan kan förbruka ungefär dubbelt så mycket el som ett modernt energieffektivt kylskåp. Ett nytt energisnålt kylskåp kan kosta cirka 5000 SEK, men under tio år kan du spara cirka 2500 SEK i elräkningar När du köper nya vitvaror är det viktigt att tänka på de olika funktioner som erbjuds. Några funktioner att hålla utkik efter är automatisk avfrostning, LED-belysning och justerbara termostater. Du bör också tänka på apparatens storlek och om den kommer att passa in i ditt hem. 

Det finns många olika märken av kylskåp och frysar på marknaden, några populära märken är bland annat Samsung, LG, GE och Whirlpool. Det är viktigt att du gör din research innan du köper en apparat eftersom vissa märken faktiskt är bättre än andra. Titta på energiklassificeringen och fokusera på hållbarhet. Du kan även kontakta en leverantör, så som Hushållsakuten och ställa frågor kring det märke du har tänkt. Du hittar dem på https://www.hushallsakuten.se/.

Fler nyheter