Undvik smittspridning med effektiv virussanering

15 januari 2022
jonas olsson

editorial

Influensaperioder brukar komma som ett brev på posten ungefär vid samma tid varje år. Vinterkräksjukan är ett annat fenomen som brukar drabba stora delar av befolkningen. För att skydda sig själv och sina medmänniskor finns ett antal metoder som kan tillämpas ofta. Att tvätta händerna, hosta och nysa i armvecket, samt bära munskydd är några av dem. I situationer där smittämnen misstänks ha spridits behöver man dock ibland genomföra en virussanering.

Jobbar man i vårdnära situationer bör man även se till att ha ett par sorters yt- och handdesinfektionsmedel i närheten. Att sanera efter virus både under och efter utbrott av virusinfektioner är A och O i vården. För olika typer av bekämpning av virus finns givetvis en del skilda medel att välja mellan. Vissa kan du spraya direkt på ytan, medan andra kräver viss bearbetning av ytan för att du ska bli kvitt smittämnet.

 

image

 

Olika metoder för virussanering och dess skillnader 

Hur man ska skydda sig mot bakterier, virus och svamp varierar lite. Normalt brukar en produkt som exempelvis Virkon kunna hjälpa mot samtliga problem. Detta blandar man med vatten innan användning, och skyddsutrustning rekommenderas. Virkon verkar inom cirka tio minuter efter applicering och det kan appliceras direkt på ytan utan förebyggande rengöring. Virkon är miljövänligt, så det går att hälla ut i avloppet efter användning.

Förutom Virkon finns det ett antal alkoholbaserade desinfektionsmedel som man säkert har sett och använt om man jobbar inom vården eller under så kallade kräksjuketider. Dessa brukar som regel skydda bra mot både virus och bakterier. Att tänka på när man handskas med alkoholbaserade medel är att de kan verka uttorkande, främst på huden men även på vissa material som exempelvis gummi. Man gör därför klokt i att använda handskar och skydda ögon samt undvika inandning av ångorna. Även alkoholbaserade desinfektionsmedel går att spola ner i avloppet.

Fler nyheter