Relining eller stambyte?

18 januari 2022
william eriksson

editorial

Börjar det bli dags att se över rörstammarna och att även byta ut dem? Idag kan man många gånger reparera gamla rörstammar eller snarare gjuta nya inne i de gamla genom så kallad relining. Det är en teknik som har många fördelar och som gör att man slipper byta ut rörstammarna. 

Relining är betydligt billigare än ett stambyte och går även mycket snabbare. Dessutom kan man bo kvar hemma under arbetet eftersom det endast tar två till tre dagar per lägenhet att renovera avloppsrören. En annan stor fördel är att man slipper att renovera badrummet eftersom man inte behöver riva upp tätskikt då man utför relining. 

Relining fungerar och kan vara en bra lösning då rörstammarna inte är alltför dåliga. Därför gäller det att inte vänta för länge med relining. Men man kan också välja att kombinera relining med stambyte och byta ut endast vissa delar av rörstammarna, som exempelvis avloppsrören, och endast utföra relining på kökets rörstammar. Här är ett exempel på företag som utför relining; https://pipereliningsyd.se/.

 

image

 

Innan man utför relining måste man göra en rörfilmning

Det finns flera företag som erbjuder relining. Men först måste man ta reda på i vilket skick rörstammarna är och om det går att utföra relining. Detta gör man genom att filma rören invändigt med hjälp av en liten kamera. De flesta företag som arbetar med relining kan även utföra rörfilmning. Priserna kan dock variera mellan olika företag och det kan därför vara bra att ta in offerter från några olika för att jämföra.

Kommer man fram till att relining är det bästa för fastigheten är det viktigt att man väljer ett företag som arbetar med den senaste tekniken och som har stor erfarenhet. Be gärna om referenser och ring upp dessa och ställ frågor som exempelvis; blev relingen färdig i tid och hur fungerade kommunikationen med företaget?

Fler nyheter